Zbudili smo se v megleno soboto, vendar nas to ni odvrnilo od navdušenja pred našim 2. planinskim pohodom v letošnjem šolskem letu.

Tako smo se v soboto, 15. 10. 2022, v zgodnjih jutranjih urah zbirali učenci, učitelji in vodniki PD Polž pred svojimi šolami v Zagradcu, na Krki ter v Višnji Gori in Stični. Avtobusi so nas tokrat popeljali na Dolenjsko, kjer smo po dolgi vožnji med jesensko obarvanimi griči prispeli na prvi cilj, Planinski dom pri Gospodični.

Po malici iz nahrbtnikov smo nadaljevali pot proti najvišjemu vrhu Gorjancev – Trdinovemu vrhu. Izstopa s svojim visokim oddajnikom in smo ga spremljali že iz  avtobusa. Po dobri uri hoje smo prispeli na vrh, kjer poteka državna meja med Slovenijo in Hrvaško. To so otroci med igro s prijatelji kar nekajkrat prečkali. Ogledali smo si tudi ruševine dveh cerkva, slovenske sv. Jere in hrvaške sv. Ilije, pomalicali, naše planinske knjižice opremili z novimi žigi, naredili fotografijo za spomin in se spustili v dolino.

V gozdu pod Planinskim domom na Gospodični smo poiskali še izvir vode, ki je poznan zaradi pisatelja Janeza Trdina. V enem od svojih del je opisoval življenje gospe z gradu Mehovo. Kot pravi bajka, je grajski gospe voda iz izvira pomagala, da je ozdravela in se pomladila – od tu poimenovanje Gospodična. Tudi mi smo izkoristili naravne danosti in se odžejali s svežo vodo.

Naš skupno preživet čas se je počasi zaključeval in vozniki so nas varno pripeljali nazaj k staršem.

Se že veselimo našega naslednjega druženja!

Hvala vodnikom PD Polž za lepo preživeto soboto v naravi.

Planinski pozdrav – SREČNO!

Zapisala: Maruša Pust

Fotografije: Sašo Mrhar, Aleksandra Šparl, Maruša Pust