V petek, 7. 10. 2022, smo se odpravili na tabor Cerovo nad Grosupljem na Ex tempore mladih, ki ga že več let zapored organizira JSKD Ivančna Gorica. Udeležilo se ga je 5 učencev iz OŠ Zagradec, 3 učenke iz OŠ Stična in 2 učenki iz PŠ Višnja Gora. V spomin na čase, ko smo bili še ena šola, smo tokrat spet sodelovali. Poleg nas so se tabora udeležili še učenci OŠ Šentvid ter učenci OŠ Dobrepolje. Spoznali smo učiteljico Veroniko Gnidovec, našo bivšo učenko PŠ Višnja Gora, ki je postala učiteljica likovne umetnsti na OŠ Dobrepolje in je bila ta dan tudi mentorica učencem te šole. Učiteljica iz OŠ Šentvid Jelka Rojec je bila mentorica celotnega likovnega programa.

Dva vodnika sta nam predstavila 500 let stare freske iz cerkve sv. Nikolaja. Cerkev in obzidje sta ljudi branila pred Turki. Predstavila sta jih z zgodovinskega vidika ter z vidika likovne tehnike freska – slikanje na sveži omet.

Učiteljica Jelka Rojec nam je predstavila likovno tehniko, ki smo se je lotili po skupinah, po posameznih šolah. Na velike kose blaga so učenci poustvarjali motive fresk ter jih izdelovali v kolaž tehniki iz blaga. Na žakljevino so z akrili poustvarjali ornamente s fresk.

Na koncu so vse izdelke razstavili na gradu Cerovo in si jih je v prihodnjih dneh mogoče ogledati. Priložene fotografije prikazujejo izdelke naših učencev, tokrat v zasedbi OŠ Stična in OŠ Zagradec. Njihovi nasmejani obrazi nam povedo vse.

Anka Švigelj Koželj, prof. likovne umetnosti