V tednu otroka in na dan praznika učiteljev, 5. oktobra, smo se združili 5. razredi Ambrusa, Krke in Zagradca. Začrtana pot nas je vodila prek vasi Tolčane, Češnjice in Valične vasi. Ugotavljali smo izvor imen ter sklepali o njem po opazovanju značilnosti okolice. Ustavljali smo se ob starih in prenovljenih hišah in občudovali okrašene portale na vratih hiš, ki so v preteklosti označevali tudi statusni simbol lastnika.

To, da smo hodili po poti stare rimske ceste, ki je potekala prav tu, je v nas pustilo poseben pečat.

V Valični vasi smo si privoščili malico, naš postanek pa je trajal malo dlje, saj so tudi stari Rimljani imeli na tem mestu svojo postojanko. Ali ste vedeli, da sta tukajšnji lipi stari nekaj čez 300 in 800 let? Tudi mi smo si težko predstavljali. V neposredni bližini stojita tudi kapela in kužno znamenje, ki stoji v znak zahvale za konec kuge. Pohod smo nadaljevali do cerkve sv. Martina, kjer vsako leto v novembru poteka blagoslov vina. Poleg dveh oltarjev hranijo tudi nekaj starejšega – rimski žrtvenik iz leta 240 pr. Kr., ki ga je dal postaviti lokalni romski vojak v čast bogu Jupitru. S pomočjo turističnih kart Ivančna Gorica smo določili smer naših domačih vasi.

Pohod nas je prijetno utrudil, nazaj pa smo se vračali polni novih vtisov in znanja. Hvala učiteljici Mateji Jere Grmek za izkušeno vodenje.

 Še nekaj vtisov učencev:

Laura, 5.Z: Všeč mi je bilo, bilo je zabavno.

Lana, 5.AM: Izvedela sem veliko novega, nisem bila utrujena in bilo je SUPER.

Pavla, 5.AM: Hodili smo in se imeli dobro.

Nika, 5.AM: Izvedeli smo veliko in hodili veliko. Bilo je kar zabavno.

Vid, 5.Z: Meni ni bilo všeč, ker sem mogel hoditi.

Jure, 5.Z: Veliko sem si zapomnil.

 

Napisala: Nika Bracovič Blatnik

Foto: Nika Bracovič Blatnik