Učenci 5. razredov Ambrusa, Krke in Zagradca smo obiskali Višnjo Goro in tako obkljukali spoznavanje še enega od krajev v naši občini. Sprehodili smo se po mestnem jedru, ki se nahaja v nižjem delu, višje pa ležijo razvaline Starega gradu. Izvedeli smo, da je cesar Friderik III. Višnjo Goro leta 1444 razglasil za trg, ki so ga morali zaradi vse hujših turških vpadov premakniti višje na grič, kasneje pa so jim bile podeljene mestne pravice. Tu je v preteklosti stalo kar nekaj gradov in dvorcev: Grad Turn, Auerspergov dvorec, Codellijev dvorec in Grad Podsmreka. Z zanimanjem smo poslušali tudi legendo o polžu, priklenjenem na verigo.

V Hiši kranjske čebele so nas v znamenju tedna otroka razveselili s povabilom na brezplačni sladoled. Ogledali smo si doživljajsko razstavo z virtualnimi junaki čebelarske družine Rothschutz iz Višnje Gore. Najbolj so nam bili všeč stekleni panji, kjer smo si lahko brezskrbno pobližje ogledali pestro življenje čebelje družine. Svoje okušalne brbončice smo razvajali z okušanjem različnih vrst medu: akacijevega, gozdnega, kostanjevega, lipovega in cvetličnega. Nekatere smo poskusili prvič!

Zahvala za odlično preživeto dopoldne gre učiteljici Mateji Jere Grmek za poučno vodenje po Višnji Gori in osebju Hiše kranjske čebele. Obljubili smo, da se vrnemo.

NEKAJ VTISOV O NARAVOSLOVNEM DNEVU V HIŠI KRANJSKE ČEBELE V VIŠNJI GORI

SVIT, 5.K: Danes je bilo zabavno in sladko. Spoznali smo veliko stvari o Višnji Gori in kranjski sivki. Poskušali smo različne vrste medu.

ŽIGA, 5.K: Najbolje mi je bilo, ko smo si ogledali kranjske čebele in ko smo poskušali med.

ANA, 5.K: Zdelo se mi je zelo poučno in zabavno, ker smo se veliko naučili in si zapomnili. Okušali smo med in si ga ogledali – Višnja Gora ima veliko zanimivosti. Čebele so zelo posebne in spretne.

MARUŠA, 5.K: Danes mi je bilo zelo všeč, ker sem spoznala zanimivosti o čebelah in videla veliko zelo starih hiš. Veliko sem se naučila o gradovih v Višnji Gori, kaj so počeli v starih časih in o čebelah. Zelo mi je bilo všeč v Višnji Gori!

ELA, 5.K: Všeč mi je bilo, ker smo si lahko ogledali skoraj celo razstavo. Zanimive so bile čebele, ki smo si jih lahko ogledali v steklenih panjih. Poskusili smo tudi med.

NEJA, 5.K: Všeč mi je bilo poskušanje medu in ogled čebel v steklenih panjih.

NEJC, 5.K: Danes mi je bilo super, ker smo v hiši kranjske čebele poskušali med, tudi moja najljubša – akacijo in cvetlični, sprehod okoli mesta, sladoled.

LOVRO, 5.K: Dan mi je bil zelo všeč, saj sem poskusil kostanjev in akacijev med. Spoznal sem, da imajo kranjske čebele sive dlačice. Videl sem, da ima vsa matica barvno piko, ki določa leto rojstva.

MATEJ, 5.K: Danes mi je bilo zelo všeč, ko smo lahko poskušali med in jedli sladoled. Najbolj pa mi je bilo všeč, ko smo opazovali čebele v steklenih panjih.

ERAZEM, 5.K: Danes mi je bilo najbolj všeč poskušanje medu in sladoled.

NIKA, 5.AM: Bilo je poučno in zabavno ter draga trgovina.

EMA, 5.AM: Zelo zanimivo in zabavno. Všeč mi je bilo okušanje medu.

TILEN, 5.AM: Zelo všeč mi je bilo, ko smo poskusili med, jum!

ŽIGA, 5.AM: Ta dan mi je bil zelo všeč. Veliko smo se naučili.

ANŽE, 5.AM: Zelo všeč mi je bilo, ko smo poskusili med.

Zapisala: Nika Bracovič Blatnik

Foto: Nika Bracovič Blatnik